MesucaArskan pojat Latviassa

MesucaArskan poikien valmistautuminen tulevaan SM-sarjaan on sujunut hyvin. Kesätyöt ja rippileirit ovat toisinaan karsineet jo muutenkin melko kapeaa rosteria. 5vs5-treenejä ei ole saatu pidettyä, mutta kuntopuolella ollaankin sitten menty eteenpäin. 

Kesän aikana joukkueen päävastuun valmentajana on ottanut korisliigaakin pelannut Vesa-Pekka Laine. Joukkueen kakkosvalmentajana toimii Jani Mäenpää ja joukkueenjohtajana Veli-Matti Laine. Uutena pelaajana rosterissa on Rekolan Urheilijoista Tuomas Virvelä, jonka isä on kotoisin Somerolta. Tuomas tuli kesämökiltään kesätreeneihin mukaan ja hänet kiinnitettiinkin vahvojen näyttöjen myötä joukkueeseen. Tuomas oli entuudestaan tuttu pojille yläkoulu- ja maajoukkueleirityksistä. Johannes Mäenpää on palannut reilun vuoden tauon jälkeen pelaavaan kokoonpanoon ja Ronnie Pollari on nostettu SM-porukkaan.

Ensimmäinen kovempi valmistautuminen koettiin, kun joukkue kävi mittaamassa tasoaan kovatasoisessa kansainvälisessä turnauksessa Latviassa 18.-20.8.2023. Latvia on tunnetusti huippukoripallomaa ja lajin suosio näkyy esim. harrastajamäärissä ja sitä myöten maasta löytyy kovatasoisia junnujoukkueita. Latviassa poikien U16-sarjassa oli 21 joukkuetta. Kaiken kaikkiaan turnauksessa oli reilut 160 joukkuetta Latviasta, Virosta, Liettuasta, Tanskasta, Ruotsista, Saksasta, Puolasta ja Suomesta. Lämpöä Riikassa riitti. 28 asteen helteessä pelisaleissa oli hikinen tunnelma, kunnollisen ilmanvaihdon puuttuessa.  Jostain kumman syystä latvialaiset myös tykkäävät pelata päivänvalossa. Jouduimme jokaisen pelin alussa pyytämään erikseen valot päälle. 

Joukkue lähti matkaan jo torstai-iltana. Perjantai-aamuna lähdettiin ajamaan kohti Riikaa, jossa ensimmäinen peli oli jo klo 13:30. Pitkän ajomatkan jälkeen ehdimme melko tiukasti paikalle ja vastassa oli paikallinen BJBS Riga/Pardaugava. Ottelu oli tasainen. Meska kävi aika-ajoin hyvässä johdossa, mutta vastustaja sai aina kurottua eron umpeen. Ratkaisu venyi viime sekunneille. Meskalla oli lopussa vielä useita paikkoja tehdä voittokori, mutta heitot eivät menneet sisään. Näin Meskalle tiukka yhden pisteen tappio 68-69.

Vastustajan peli oli paljon yhden pelaajan varassa. Tämä pelaaja tekikin melkein puolet joukkueen pisteistä. Meskalla tavoitteena oli kokeilla erilaisia viisikoita ja jakaa peliaikaa mahdollisimman tasaisesti, riippumatta lopputuloksesta. 

Toinen peli on oli lyhyen, vain 45 minuutin tauon jälkeen BS Ogren urheilukoulua vastaan. BS Ogre oli erittäin urheilullinen ja fyysinen joukkue. Kovatasoinen joukkue, joka myös itse tiesi olevansa hyvä. Hieman oli tämän joukkueen pojat ylimielisiä… Meska oli jo ensimmäisen erän jälkeen 13-29 tappioasemassa ja näytti siltä, että näinköhän tästä tulee kunnon turpasaunat. Meska kuitenkin pääsi peliin mukaan ja alkoi rohkeasti toteuttamaan omaa pelisuunnitelmaansa. Ero ei pahasti enää kasvanut, mutta lopputuloksena kuitenkin selkeä tappio 67-91.

Perjantaina saimme vielä niskaamme vuosisadan ukkosmyrskyn ja tuntui, että koko Riika tulvi. Kauppakeskusten lattiat tulvivat ja sähköautojen akut hajoilivat Riikan liikennekaaoksessa. 

Lauantain ensimmäinen peli oli lähtökohdiltaan ja pelillisesti hyvin edellisen Ogre-pelin kaltainen. Fyysisyydessä hävittiin mutta ei taidollisesti. Vastassa oli BJBS Riga / Centrs. Tässä pelissä korinteko oli tahmeaa. Kolmosista heitettiin sisään vain 2/15 ja vapareistakin vain 8/20. Onneksi vastustajakin saatiin pidettyä myös melko “vähäkorisena”. Kaikissa otteluissa ei korinteko aina suju ja lopputuloksena tappio 34-53. 

Lauantain toinen ottelu oli Tanskan hallitsevaa mestarijoukkuetta vastaan. NSBU White oli voittanut BJBS Riga/ Pardaugavan kahdella pisteellä. Tämä mahdollisti sen, että Meskan voittaessa vähintään neljällä pisteellä, Meska voisi sijoittua vielä lohkossaan kolmanneksi. No pitihän poikien pistää sitten tämäkin peli jännäksi, ja lopuksi kairattiin kuin kairattiinkin kuuden pisteen voitto lukemin 46-52. 

Ristiinpelaamisen myötä Meska sijoittui siis viiden joukkueen alkulohkossa kolmesta tappiosta huolimatta kolmanneksi. Näin Meska pelaisi sunnuntaina sijoista 11-12.

Sunnuntaina saimme osoituksen latvialaisesta ”vieraanvaraisuudesta”. Olimme ilmoittaneet hyvissä ajoin ennen turnausta milloin iltalaivamme lähtee Suomeen. Tämä ei turnausjohdon mukaan olisi mikään ongelma pelien kannalta. Meidän peli oli sunnuntaina laitettu iltapäivään, eikä yksikään paikallinen joukkue suostunut siirtämään omaa otteluaan muutamalla tunnilla. Sama ongelma oli muutamalla muullakin suomalaisjoukkueella. Suomessa ollaan totuttu siihen, että turnausorganisaatio siirtää pelejä niin, että muista maista tulleet ehtivät omiin kuljetuksiin. Meillä jäi sitten viimeinen sijoitusottelu pelaamatta. Näin vietimme sunnuntain turisteina ostoskeskuksissa Riikassa ja matkalla hengailimme Pärnun hiekkarannalla. 

Valmennusjohto oli kokonaisuudessaan tyytyväinen poikien pelaamiseen. Joukkue kiittää mukana olleita kannustusjoukkoja ja jatkaa positiivisin mielin valmistautumista kauteen!