MesucaArska teki harvinaisen mitalitempun

Teksti: Juha Laakso / Kuvat: Miia Nokka

Lohjan Kisakalliossa kirjoitettiin somerolaisen koripalloilun historiaa. Viisi Arska-Basket seuran pelaajakasvattia ja kolme taustaryhmän jäsentä sai 14-vuotiaiden poikien Suomen mestaruusturnauksessa hopeamitalit kaulaansa.

Jo selviytyminen valtakunnallisesti kahdeksan parhaan joukkoon, eli SM-lopputurnaukseen, oli salolaisen Mesucan ja somerolaisen Arska-Basketin yhteisjoukkueelta kova temppu. Kolmepäiväisessä finaalihuipentumassa “Meska” jatkoi yllätyksiään kierroksesta toiseen ja vasta 14-vuotiaiden ikäluokan ylivoimainen hallitsija, vantaalainen Pussihukat onnistui onnistui pysäyttämään sen voittomarssin loppuottelussa. Itse asiassa Pussihukat oli ainut joukkue, joka koko kevään aikana pystyi voittamaan Meskan SM-sarjassa. Tämä tapahtui kahdesti, kerran runkosarjassa ja nyt loppuottelussa.

Meska rynni Lohjan turnauksen alkulohkon voittoon kukistamalla Tampereen NMKY:n /Kangasalan Urheilijat pistein 78-71, Tamperelaisen Raholan Pyrkivän 61-42 ja Kotkan Työväen Palloilijat 82-62. Välierässä Meska sai vastaansa kovaksi tiedetyn Kaarinan Ura Basketin ja nujersi vielä senkin koriluvuin 72-63. Tie loppuotteluun oli auki ja SM-mitali varmuudella plakkarissa.

Pussihukat oli jo ennalta pelottavan kova vastustaja, kuuluihan sen päättyneen kauden meriitteihin muun muassa kuudes sija Euroopan Liigassa (EYBL). Luukas Kyyrä sai kohtuudella vielä pidettyä PuHun 205cm pitkän korinaluspelaajan, mutta Meskaa vastaan PuHu onnistui vielä kaiken lisäksi hienosti heittopelissään.

– Vain jos olisimme onnistuneet aivan täydellisesti ja PuHulle olisi sattunut vähän heikompi päivä, olisimme voineet kamppailla finaalin voitosta. Kakkossija ja SM-hopea oli meidän pojiltamme joka tapauksessa aivan uskomattoman kova suoritus! Meskan päävalmentaja Jani Mäenpää iloitsi.

Erityisen arvon somerolais-salolaisen yhteisjoukkueen hyvä menestys saa, kun huomioidaan finaaliturnauksen materiaaliset erot. Sami Miskalan ollessa loukkaantuneena, Meska selvitti viiden ottelun tiukan rypistyksen kahdeksan pelaajan voimin. Vastustajilla oli pelipöytäkirjassa pääsääntöisesti täydet kaksitoista nimeä ja he pystyivät tarvittaessa jopa lepuuttamaan joitakin pelaajia osassa matseja.

Mäenpään perheeseen tuli SM-koreilta peräti neljä mitalia, sillä Jani-isän ja kentällä kunnostautuneen Johanneksen ohella Meskan taustajoukoissa ovat läpi kauden olleet äiti Netta joukkueenjohtajana sekä Johanneksen isoveli Justus apuvalmentajana.

Arska-Basketin kasvateista hopeajoukkueeseen kuuluivat lisäksi Aatu Stark, Luukas Kyyrä ja Joni Salo. Aiemmilla SM-sarjakierroksilla mukana oli myös Arttu Hakamäki ja Rasmus Heinonen. Paimiolaiset Enbackan veljekset ja Suomusjärveltä kotoisin oleva Sami Miskala ovat puolestaan Mesucan juniorikoulun kasvatteja, kuten myös Pyry Laine, jonka isä Veli-Matti Laine toimi toisena valmentajana. Kevätkaudella ryhmään tuli lisää korinalusvoimaa Seve Korpijärven siirtyessä Korihaista Meskan riveihin.

SM-lopputurnauksessa Meskan arvokkaimmaksi pelaajaksi arvioitiin joukkueen tehokkain korintekijä Pyry Laine. Luukas Kyyrä oli puolestaan omaa luokkaansa levypallojen kahmijana. – Aivan yhtälailla menestykseen tarvittiin puolustuksen ja pelinrakentelun erikoisosaajia, eli koko joukkueen panosta. 

Upean kauden pelannut Meska vetää nyt hetken henkeä, kunnes aloittaa toukokuun lopulla yhteisharjoittelun seuraavaa kautta varten. Tarkoitus on lähteä jälleen seurojen yhteistyöllä 15-vuotiaiden valtakunnalliseen sarjaan. Harjoituksia pidetään sekä Salossa että Somerolla ja ykkösjoukkueen yhteistreenikertoja tullaan lisäämään. Seuraava isompi pelitapahtuma on elokuun lopussa Espoossa pelattava kansainvälinen Tallink-turnaus, jonne Meska on saanut kutsun.

Hallitus järjesti SM-hopeajoukkueelle mitalikahvit

Arska-Basketin hallitus järjesti SM-hopeajoukkueelle mitalikahvit lauantaina 14.5.2022. Seuran puheenjohtaja Jussi Varjus piti puheen ja seuran ensimmäisen SM-mitalin vastaanotti rahastonhoitaja Jari Käkönen. Kahvituksen lomassa muisteltiin mennyttä kautta videokoosteen ja puheiden muodossa.

Joukkue on ollut kaudella 2021-2022 Someron Säästöpankin nimikkojoukkue. Tilaisuudessa Säästöpankin Mikko Mäkelä muisti joukkuetta kukkakimpun myötä, jonka vastaanotti joukkueenjohtaja Netta Mäenpää. Puheessa Mäkelä muistutti siitä, kuinka tärkeitä nämä saavutukset ovat pienelle paikkakunnalle. Vaikka nykyään puhutaan paljon siitä, kuinka esimerkiksi palvelut karkaavat isompiin kaupunkeihin, niin osataan sitä pienemmissäkin ympyröissä.

Ja osataanhan sitä. Hyvänä esimerkkinä on se, että joukkueen  pelaajista kahdeksan sai kutsun ensimmäiselle  maajoukkueleiritykselle. Arskan pelaajista kutsui sai Joni Salo, Luukas Kyyrä ja Johannes Mäenpää. Onnea valituille!