Arskan U16-tytöille kultaa Final Four-turnauksessa

Arska-Basketin U16-tytöt osoittivat toteen vanhan koripalloviisauden, jonka mukaan finaalit voitetaan puolustamalla. Sarjatasosta ja lajista riippumatta finaalipeleissä on aina erityinen tunnelma ja lataus, jonka kaikki paikalla olevat tuntevat kehossaan. Tuo tunnelma vaikuttaa tietenkin myös pelaajiin, ja koriksessa se usein näkyy hyökkäyspäässä ja korinteossa. Finaalipeleissä onkin helposti yliyrittämistä korinteon suhteen ja silloin koreja ei tahdo tulla. Mutta puolustuksessa yliyrittämisestä ei ole koskaan haittaa, ja tähän pelin osa-alueeseen myös Arskan tytö laittoivat paukut sunnuntain läntisen alueen II-divarin Final Four -turnauksessa.

Välierässä vastaan tuli ensimmäiseksi Rahjolan Pyrkivä, joka seitsemän pelaajan rosterilla jäi pahasti Arskan tyttöjen tiukan puolustuksen jalkoihin. Arska pyöritti laajaa 12 pelaajan rotaatiota läpi koko ottelun prässäten koko kentällä alusta loppuun asti. Rahola jäikin Arskan kovassa puolustuksessa vaivaiseen 43 pisteeseen, kun taas Arska-Basket paukutti taululle 92 pistettä vieden viimeisen neljänneksen jopa 36-13 lukemin.

Finaalissa vastaan tuli kotijokkue Rauma Basket ja täyden kotikatsomon edessä Arska-Basket laittoi saman prässin pystyyn alusta alkaen. Rauma taisteli kyllä vastaan, mutta Arskan puolustus oli aivan iholla koko ajan aina puoliaikaan saakka. Mitään ei saanut kentällä ilmaiseksi. Kolmannen erän alkuun tuli Arskalle musta hetki ja se tuli juurikin hyökkäyksessä. Heitot eivät menneet oikein mistään sisään ja hermoilu kasvoi silmissä. Samanaikaisesti puolustukseen alkoi tulla unohduksia ja Rauma löysi joka hyökkäyksessä vähintään yhden vapaan pelaajan tuomaan palloa ylös.

Rauma kutistikin eron kori korilta aina tilanteeseen 31 – 38 raumalaisyleisön kannustuksen siivittämänä. Vapauttavan korin Arskalle teki tässä kohtaa Nanna Suonpää omasta läpiajosta, jonka perään heti seuraavassa Arskan hyökkäyksessä Rauman vastaiskukorin kuittasi kaukoheitollaan Fiinu Saarelainen. Sen jälkeen peli olikin yhtä Arska-Basketin tyttöjen näytöstä! Rauma-Basket teki tuon Fiinun korin jälkeen enää neljä pistettä koko pelissä kun taas vapautunut Arska-Basket mätti taululle yhteensä 37 pistettä voittaen alueen II-divisioonan mestaruuden selvääkin selvemmin lukemin 37-79.

Arska-Basketilla on kaudella 2022-23 ollut tähän U16-ikäluokkaan poikkeuksellisen laaja ryhmä. Harjoitusrinkiin kuuluu 18 tyttöä, joista jokaiseen peliin on suhteellisen tasaisesti otettu mukaan aina täydet 12 pelaajaa. Valmentajana toiminut Arttu Nikula on tuota 12 pelaajan rulettia peleissä pyörittänyt hienosti tasapainoillen tasapuolisuuden ja kilpailullisuuden välillä. Kuvaavaa tälle porukalle on se, että Koripalloliiton turnaukseen varaamat mitalit loppuivat kesken sunnuntaina ja niitä jouduttiin tilaamaan lisää.

Tämä Arska-Basketin tyttöjen mestaruus oli samalla pienimuotoista somerolaista urheiluhistoriaa. Tyttöjen kultamitali oli ensimmäinen tyttöpuolen koripallon mitali Somerolla kautta aikojen. Tässä Arska-Basketin joukkueessa pelasi kaudella 2022-23 Mia Auranen, Cina-Cella Grönholm, Siiri Kankare, Luna Kuosa, Nana Mäkilä, Jessi Niemi, Malla Noki, Jenna Nyström, Ella Paija, Liina Perho, Fiinu Saarelainen, Minttu Salmén, Merja Siikjärvi, Nanna Suonpää, Julianna Suontausta, Alina Tuominen, Ronja Tyni ja Sylvia Varjus ja joukkueen valmentajina toimivat Arttu Nikula, Teemu Karjalainen ja Vilho Välttilä. Joukkue pelasi kaudella K-Supermarket Härkätie-nimikkojoukkueena.